Wanneer is het winteruur 2017?

Wanneer is het winteruur 2017?Wanneer is het winteruur in 2017? Op zondag 29 oktober.
Wanneer is het winteruur in 2017? Op zondag 29 oktober.

Zomeruur – winteruur: de klok terugdraaien of vooruit draaien?

wanneer is het winteruur

In het Engels is er een leuk wijsje om te onthouden of je de klok vooruit moet draaien of terug moet draaien. Die gaat als volgt: “spring forward, fall back”, wat zo goed betekent als: lente vooruit, winter achteruit. Met andere woorden wanneer het winteruur begint dan draaien we de klok een uur terug (en winnen we dus een uur… slaap meestal).

Zomeruur  – Winteruur: de klok terugdraaien

De praktijk om de klok terug te draaien tijdens de herfst, wanneer men van het zomeruur naar het winteruur gaat, dient om beter gebruik te maken van het natuurlijk daglicht.

Wanneer is het winteruur in het noordelijk halfrond?

Heel wat landen in het noordelijk halfrond nemen deel aan de DST (Daylight Saving Time = uurverschuiving), maar niet allemaal. De uurverschuiving, ook wel zomeruur genoemd, neemt plaats tussen maart en april en eindigt tussen september en november. Waarna de meeste landen terugkeren naar het gewone uur.

Wanneer is het winteruur in het zuidelijk halfrond?

In het zuidelijk halfrond: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika

In het zuidelijk halfrond (ten zuiden van de evenaar) starten de deelnemende landen met het winteruur tussen maart en april, afhankelijk van waar ze zich bevinden.

Waarom maken wij gebruik van het winteruur?

Veel landen maken gebruik van het winteruur om het natuurlijk daglicht beter te kunnen gebruiken ’s avond. Andere landen doen hier niet aan mee. De landen waar men het meest optimaal gebruik maakt van het winteruur en zomeruur is dicht bij de Noordpool, dit punt bevindt zich dan ook het verst van de evenaar.Bepaalde studies hebben reeds aangetoond dat het gebruik van winteruur en zomeruur ervoor zorgen dat er minder verkeersongelukken zijn, en dat ze bovendien ook minder erg zijn, door ervoor te zorgen dat er meer daglicht is tijdens de drukke uren op de baan. Daartegenover staan er studies die beweren dat de gezondheid van de mens lijdt onder de uurwissels.

Door gebruik te maken van dit systeem zorgt men er ook voor dat men minder kunstmatig licht moet gebruiken tijdens de avonduren. Er zijn studies die daarentegen beweren dat het geen effect heeft. Sommige studies zeggen dat het de electriciteitskosten wat drukt, andere dan weer niet.

Wanneer werd er voor het eerst gebruik gemaakt van het winteruur?

wanneer winteruur

De Amerikaanse president Benjamin Franklin was de eerste persoon die ooit het voorstel ingediend heeft in 1784 om gebruik te maken van het concept winteruur – zomeruur, maar dit voorstel werd toen niet aangenomen. Meer dan 100 jaar later deed de Nieuw-Zeelandse entomoloog George Vernon Hudson zelfs een voorstel voor een uurwissel van 2u. Niettemin was Duitsland het eerste land die dit principe ook effectief toepaste op 30 april 1916 toen de klokken één uur vooruit werden gezet om 23u.

Niet altijd 1 uur terugdraaien

Vandaag de dag worden de meeste klokken één uur teruggedraaid wanneer het winteruur aanbreekt, maar doorheen de geschiedenis zijn er daar verschillende varianten op geweest. Er waren de halve aanpassingen (30 minuten) of dubbele aanpassingen (2 uur) en aanpassingen van 20 en 40 minuten werden ook gebruikt. Een aanpassing van twee uur werd in verschillende landen toegepast tijdens de jaren 1940.

In de eerste helft van de 20ste eeuw werd een halve aanpassing vaak toegepast in Nieuw-Zeeland en Australië.

In de winter zijn we meer vatbaar voor bepaalde ziektes. Ontdek hier alle tips en tricks voor een beter en gezonder leven tijdens de wintermaanden.