Wanneer is het winter 2017?

Wanneer is het winter 2017?

Wanneer is het winter in 2017? Op donderdag 21 december 2017.
Wanneer is het winter in 2018? Op vrijdag 21 december 2018.
Wanneer is het winter in 2019?
Op zaterdag 21 december 2017.
Wanneer is het winter in 2020? 
Op maandag 21 december 2017.Hoe wordt bepaald wanneer de winter start?

De zonnewende in december neemt plaats wanneer de zon zijn meest zuiderse declinatie van -23.5 graden bereikt. Met andere woorden, wanneer de Noordpool op zijn verst gekanteld is (-23.5 graden) van de zon weg.

Wanneer is het de zonnewende in december?

wanneer is het winter 2015

De zonnewende in België heeft in 2017 op dinsdag 22 december plaats om 05:49.

Middernachtzon of complete duisternis
Voor ons is deze dag de kortste dag van het jaar, voor de mensen aan de overkant van de wereld betekent dit net het tegenovergestelde. In de Zuidpool zullen de mensen kunnen genieten van de “Middernachtzon” en dus 24 uur licht hebben. Terwijl de Noordpool in volledige duisternis gehuld zal zijn, 24u lang.

Het belang van de zonnewende

De zonnewende van december heeft altijd een grote rol gespeeld in onze samenleving, van de oudheid tot op de dag van vandaag. Zelfs Kerstmis is nauw verbonden met de zonnewende van december.

Er zijn ook heel wat gewoontes die gelinkt zijn aan de zonnewende van juni samen met de lente en de herfst.De zonnewende van december op onze kalender

Een zonnewende op 21 of 22 december gebeurt veel vaker dan een zonnewende op 20 of 23 december. De laatste zonnewende die plaats heeft gevonden op 23 december dateert van 1903 en zal niet voor 2303 opnieuw plaatsvinden. Ook een zonnewende op 20 december gebeurt niet vaak, de volgende heeft plaats in 2080.

Hoe komt het dat de winter niet elke jaar op dezelfde datum valt?

wanneer is het winter 2015Net zoals bij de zonnewende van juni varieert de datum van de zonnewende in december door ons kalendersysteem. Het Gregoriaans kalender, die gebruikt wordt in de Westerse wereld, telt 365 dagen in een normaal jaar en 366 in een schrikkeljaar.

Het tropisch jaar echter, de tijd die de zon nodig heeft om in dezelfde positie terug te keren tijdens de seizoenen, is anders dan de kalenderjaren. Een tropisch jaar is ongeveer 365,242199 dagen maar varieert elk jaar door de invloed van de andere planeten.

De precieze orbitale en dagelijkse rotatiebeweging van de aarde dragen ook bij aan de veranderende datum van de zonnewende.
Wie de zonsopgang en zonsondergang alle dagen nauwgezet opvolgt kan ook op deze manier snel tot de conclusie komen dat de zonnewende heeft plaatsgevonden.

Valt de vroegste zonsondergang dan op de zonnewende van de winter?

Eerst en vooral is het belangrijk om vast te stellen dat de aarde niet op een constante snelheid beweegt in zijn elliptische baan. Zo kunnen we dus ook vaststellen dat de seizoenen niet gelijk zijn qua lengte: de tijd die de zon nodig heeft om van het voorjaarsequinox naar de zomerse zonnewende te gaan en van de najaarsequinox naar de winter zonnewende zijn ruwweg: 92.8 dagen, 93.6 dagen, 89.8 dagen en 89 dagen. In het noordelijke halfrond is dat goed nieuws, want dat betekent dat de lente en de zomer langer duren dan de herfst en de winter.

De relatieve positie van de as van de aarde ten opzichte van de zon veranderen tijdens de cyclus van de seizoenen. Dit fenomeen is de reden waarom de hoogte van de zon boven ons horizon doorheen het jaar verandert. Dit fenomeen is ook verantwoordelijk voor de seizoenen omdat het de intensiteit en de duur van het zonlicht bepaalt op verschillende locaties rond de planeet. –