Wanneer is het Vaderdag in 2017?

.Wanneer is het Vaderdag 2017?

Wanneer is het Vaderdag in 2017? Op zondag 11 juni.
Wanneer is het Vaderdag in 2018? Op zondag 10 juni.
Wanneer is het Vaderdag 2019? Op zondag 9 juni.
Wanneer is het Vaderdag  2020? Op zondag 14 juni.
Vaderdag wordt wereldwijd gevierd om de bijdrage van vaders en vaderfiguren te eren bij de opvoeding van hun kinderen. Op Vaderdag vieren we het vaderschap en de rol van de man in het ouderschap. Hoewel deze dag op heel wat verschillende dagen gevierd wordt wereldwijd, wordt deze dag wereldwijd veelal gevierd op de derde zondag van juni.

Wat doen mensen op Vaderdag?

wanneer is het vaderdagDe dag waarop Vaderdag gevierd wordt verschilt van land tot land. In België wordt Vaderdag gevierd op de tweede zondag van juni. In Canada, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de derde zondag van juni. In landen zoals Argentinië, Frankrijk, Griekenland, Indië, Ierland, Mexico, Pakistan, Singapore, Zuid-Afrika en Venezuela is dit ook het geval. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt Vaderdag gevierd op de eerste zondag van september. In Thailand is dat dan weer 5 december, wat dezelfde dag is als de verjaardag van de koning. Papa’s uit Brazilië worden geëerd op de tweede zondag van Augustus.

Op Vaderdag doen heel wat mensen moeite voor hun papa of vaderfiguur. Sommige mensen gaan op bezoek bij papa, andere geven een kaart, bloemen of andere geschenken zoals een fles speciale whisky of speciale sportattributen. Vaderdag is een relatief moderne feestdag, dus de tradities op deze feestdag zijn behoorlijk uiteenlopen. Het gaat van een simpel telefoontje plegen tot een kaartje sturen en sommigen organiseren een groots feest om papa in de bloemetjes te zetten. Vaderfiguren kunnen stiefvaders zijn, schoonvaders, grootvaders, overgrootvaders en andere mannen die een rol hebben gespeeld in de opvoeding van een kind.

Vaderdag rond de wereld

Vaderdag is in Indië een relatief nieuw concept. Het wordt gevierd zoals in België of de Verenigde Staten, maar wel op kleinere schaal. Men is zich gewaar dat er een grotere bewustzijn is van Vaderdag in grote steden. Dit komt waarschijnlijk ook door de grotere blootstelling aan de westerse cultuur op deze plaatsen. In Mexico wordt er gesproken over “Día del Padre”. Daar komen heel wat families samen, maken samen eten klaar en geven cadeautjes aan de vaderfiguren in de familie. In Zuid-Afrika, zijn er heel wat sociale en culturele instanties die iets organiseren voor Vaderdag. Zo wordt het belang van vaders in de opvoeding van kinderen benadrukt.

Is Vaderdag een feestdag?

Vaderdag is in de meeste landen geen feestdag. Thailand is een uitzondering op deze regel. Deze feestdag valt op dezelfde dag als de verjaardag van de koning, wat wel een feestdag is. In andere landen valt Vaderdag op een zondag. De meeste kantoren en organisaties zijn dan ook gesloten. De overige industrie blijft draaien zoals deze normaal zou draaien in een weekend. Niettemin is Vaderdag wel een drukke periode voor de horeca en winkels. Dus denk eraan, als je iet wilt gaan eten met je vader op Vaderdag om tijdig te reserveren. Het zou namelijk wel drukker kunnen zijn dan normaal op deze dag, aangezien heel wat mensen gaan eten met papa. Plan je om een fles whisky te laten bezorgen? Zorg er dan ook voor dat deze tijdig besteld is.
Geschiedenis en symbolen van Vaderdag

Sommige mensen suggereren dat Vaderdag komt van een heidens feest waar de zon vereerd werd. Sommige takken van het heidendom geloven namelijk dat de zon de vader is van het hele universum. Het zomeruur komt ook voor op ongeveer hetzelfde moment van het jaar waar Vaderdag gevierd wordt. Dus heel wat mensen geloven dat er een link is tussen beide.

Maar het idee om een speciale dag in te richten om papa’s te vieren en het vaderschap werd voor het eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Een vrouw, Sonora Smart Dodd genaamd, werd geïnspireerd door Moederdag om haar vader te eren. In de Verenigde Staten wordt Vaderdag sinds 1910 gevierd. De vieringen in andere landen wereldwijd zijn sindsdien geïnspireerd geweest door de Amerikaanse traditie.