Wanneer is het Halloween 2017?

Wanneer is het Halloween 2017?

Wanneer is het Halloween 2017? Op dinsdag 31 oktober 2017.
Wanneer is het Halloween 2018
? Op woensdag 31 oktober 2018.
Wanneer is het Halloween 2019? Op donderdag 31 oktober 2019.
Wanneer is het Halloween 2020? Op zaterdag 31 oktober 2020.Wanneer is het Halloween en meer…

Heel veel mensen over de hele wereld vieren Halloween. Maar wanneer is het Halloween? Dit feest vindt elk jaar plaats op dezelfde datum, namelijk 31 oktober. Halloween staat ook bekend als “All Hallows’s Eve” en wordt de avond voor Allerheiligen (“All Hallows”) gevierd. Heel wat gekostumeerde feestjes vinden dan plaats en heel wat kinderen gaan op snoepenjacht tijdens die periode van het jaar.

Hoe wordt Halloween gevierd?

wanneer is het halloweenDe festiviteiten bij Halloween houdt altijd kostuums in, veelal zal je op Halloween-feestjes heel wat heksen, spoken en dieren terugvinden tussen de kostuums. Vaak zie je ook fictieve karakters uit horrorfilms, tv-shows of boeken. Gekostumeerde feestjes zullen veelal plaatsvinden bij mensen thuis of op een gehuurde locatie. Heel veel officiële gekostumeerde feestjes zijn er niet.

Heel wat scholen over de hele wereld vieren Halloween door zelf een feestje te organiseren en sommige scholen rijken zelfs prijzen uit voor de best geklede kinderen. Halloween begint bij ons ook meer en meer wortel te krijgen in onze cultuur. Vandaar dat ook heel wat scholen activiteiten organiseren omtrent Halloween. Op oudere leeftijd krijgen studenten ook een inleiding op de geschiedenis van Halloween.

Eens de avond aanbreekt zijn er heel wat kinderen die zich opkleden voor dit evenement. Ze vormen meestal groepen (soms geaccompagneerd door een volwassene) en vertrekken zo op snoepenjacht. De kinderen kloppen dan aan bij elk huis in de buurt en stellen de vraag: “snoep of je leven?”. De meerderheid van de mensen geven dan uiteraard snoep, maar wie er zich toch aan waagt om te kiezen voor “je leven” mag zich aan een grap of een trucje verwachten. Meer en meer mensen kiezen er ook voor om hun huis te versieren in een Halloween thema tijdens deze periode. Onder deze decoratie valt er valse spinnenwebben, uitgesneden pompoenen, beelden van zwarte katten en heksen. Kortom, alles om het Halloween-gebeuren in een kleurtje te zetten.

Hoewel Halloween een feest is in heel wat landen over de hele wereld is deze dag geen officiële feestdag en moeten we dus allemaal gaan werken of naar school op 31 oktober.Geschiedenis van Halloween

Halloween is een feest dat afstamt van een oud Keltische festival. Dat festival was  ook beter bekend als “Samhain“. Deze diende om de start van de winter aan te geven en ook de start van het nieuwe jaar. Men geloofde dat de ziel van de overledenen rond die periode van het jaar terug konden keren op aarde. De mensen kleden zich toen op om de geesten af te schrikken zodat ze niet op aarde zouden terugkomen. Later werd dit feest beter bekend onder de naam “All Hallow’s Eve” (de vooravond van Allerheiligen). De christenen herdachten toen de overledenen en de heiligen.

Heel wat mensen die tegenwoordig Halloween vieren steken een kaarsje in een jack-o-lantern. Vroeger was het de gewoonte om een groot vreugdevuur aan te steken. Er zijn ook andere elementen dat bewaard zijn gebleven van dit heidens feest. Bijvoorbeeld het feit dat dit evenement de zielen die van ons zijn heengegaan herdenkt en het bovennatuurlijke.

Symbolen van Halloween

Wanneer het Halloween is zijn er heel wat symbolen die  telkens opnieuw terugkomen. Er bestaan dieren zoals katten, vleermuizen en spinnen. Maar ook figuren zoals spoken, skeletten, heksen en tovenaars. Dan zijn er nog heel wat andere symbolen zoals pompoenen, begraafplaatsen, spinnenwebben, spookhuizen, de kleuren groen, oranje en zwart die ook geassocieerd worden met Halloween. Deze symbolen worden dan ook gebruikt om huizen te versieren. Je kan ze ook vaak terugvinden op kostuums, inpakpapier, kaartjes, koekjes, gebak en snoep.