Wanneer is het Kerstmis 2017?

Wanneer is het Kerstmis 2017?

Wanneer is het Kerstmis in 2017? Op maandag 25 december
Wanneer is het Kerstmis in 2018? Op dinsdag 25 december
Wanneer is het Kerstmis 2019? Op woensdag 25 december
Wanneer is het Kerstmis 2020? Op vrijdag 25 decemberHoe wordt kerstmis gevierd?

wanneer is het kerstmis 2017Het kerstfeest is een feest van veel gezelligheid rondom familie en vrienden. Eigenlijk bestaat kerstmis 2017 uit drie dagen: een kerstavond, eerste kerstdag en een tweede kerstdag. Vooral op de kerstavond en eerste kerstdag zijn er veel kerkdiensten die plaatsvinden waar de boodschap van het kerstfeest wordt verkondigd. Het zijn vooral de kerstnachtdiensten die goed bezocht worden omdat deze een gevoel van saamhorigheid en vrede brengen.

De eerste en tweede kerstdagen worden doorgebracht bij familie en vrienden onder het genot van lekkere maaltijden en gezelligheid. Op eerste kerstdag worden er diverse toespraken gehouden door staatshoofden en deze via de media uitgezonden.

Het kerstverhaal richt zich op de geboorte van Jezus, die werd geboren in een stal in Bethlehem. Vaak wordt er een replica van deze kerststal geplaatst in de huiskamer en meestal onder de kerstboom. Er zijn soms ook levende kerststallen op straat te zien.

De kerstboom wordt gezien als een vruchtbaarheidssymbool. Volgens de christelijke visie staat de kerstboom symbool voor het hout van het kruis waar Jezus aan gestorven is. Het groene dennenhout verwijst naar de kribbe en het eeuwige leven. Er zijn diverse opvattingen. Zo was Luther van mening dat de kerstboom een verwijzing is naar de boom in het paradijs en de kerstboomballen verwijzen naar de vruchten welke Adam en Eva hadden gegeten. De piek in de vorm van een ster zou symbool staan voor de drie wijzen die de weg naar Jezus vonden door de ster te volgen.

In de Verenigde Staten wordt kerstmis groots gevierd en geeft Santa Claus vele cadeautjes weg aan kinderen.

Geschiedenis van Kerstmis

Met kerstmis vieren wij de geboorte van Jezus Christus, de zoon van God. Het is een feest omdat God nu naar de mensen kwam in de gedaante van Jezus. De naam van Jezus is ook wel Immanuel, wat betekent ‘God met ons’.

Wanneer is het kerst?

Kerst wordt officieel op 25 december gevierd en daar enkele oorzaken voor. Keizer Constantijn de Grote heeft dit besloten in de vierde eeuw om kerst op deze dag te vieren. Dit had te maken met de verering van de zonnegoden rond de Middellandse Zee die op die dag werden vereerd.

Maar omdat Jezus Christus ook het licht der wereld wordt genoemd in de Bijbel, heeft de keizer ook besloten dat dit gevierd moest worden op 25 december.

Waar komt het woord kerstmis eigenlijk vandaan en wanneer wordt kerst gevierd?

Dit komt van het woord Kerstenen, wat inhoudt ‘Christelijk maken’. Kerstmis betekent tevens ‘Christus-mis’. Dat Jezus daadwerkelijk op 25 december geboren is, daar bestaat veel onduidelijkheid over. De precieze datum is onbekend, maar onderzoekers menen dat de geboorte in het najaar heeft plaatsgevonden.Symbolen van Kerstmis

Kerstmis kent vele symbolen en decoratieve objecten. De kerstboom wordt gezien als een vruchtbaarheidssymbool. Volgens de christelijke visie staat de kerstboom symbool voor het hout van het kruis waar Jezus aan gestorven is. Het groene dennenhout verwijst naar de kribbe en het eeuwige leven.

Er zijn diverse opvattingen. Zo was Luther van mening dat de kerstboom een verwijzing is naar de boom in het paradijs en de kerstboomballen verwijzen naar de vruchten welke Adam en Eva hadden gegeten. De piek in de vorm van een ster zou symbool staan voor de drie wijzen die de weg naar Jezus vonden door de ster te volgen.

De kerstverlichting zou een verwijzing zijn naar Jezus die kwam als het licht in de wereld. Er zijn diverse kerstversieringen in de boom zoals: kerstballen, engelenhaar, verlichting en slingers in vele kleuren en materialen.