Wanneer is het Allerzielen 2017?

Wanneer is het Allerzielen 2017?

Wanneer is het Allerzielen 2017? Op donderdag 2 november.
Wanneer is het Allerzielen 2018? Op vrijdag 2 november.
Wanneer is het Allerzielen 2019
? Op zaterdag 2 november.
Wanneer is het Allerzielen 2020? Op maandag 2 november. Allerzielen

Allerzielen is een dag die bestemd is om aalmoezen uit de delen en om de doden te herdenken. De oorspronkelijke bedoeling van Allerzielen was omdat de levende mensen de zielen die in het vagevuur zaten konden bijstaan. Heel wat Westerse kerken herdenken op 2 november alle overledenen. In de oosterse cultuur vieren heel wat kerken Allerzielen voor het vasten, de dag vlak voor Pinksteren. Heel wat mensen over de hele wereld gaan het graf bezoeken van overleden familieleden op Allerzielen.

Wat doen mensen op Allerzielen?

In heel wat katholieke landen gaan mensen naar de kerk. Ze gaan het graf bezoeken van mensen die overleden zijn, veelal in het zwart gekleed. Dit doen ze om hun respect te betuigen.  Allerzielen is heel sterk verbonden met Allerheiligen, die de dag voordien plaatsvindt, wanneer mensen de tijd nemen om de graven te versieren en om kaarsen aan te steken om hen te gedenken.

Allerzielen in Mexico

wanneer is het allerzielen

Wanneer is het
Allerzielen in Mexico

Allerzielen is in sommige landen een nationale feestdag. Bijvoorbeeld in Mexico is het een nationale feestdag die “Día de los Muertos” (de dag van de doden) genoemd wordt. Heel wat mensen geloven daar dat de ziel van de overledenen op die dag terugkomen om hun familie en vrienden een bezoek te brengen. Al lang voor de zon opgekomen is stromen mensen toe in de begraafplaatsen met kaarsen, bloemen en eten die vaak zo gebeeldhouwd zijn dat ze de symbolen van de dood vertegenwoordigen. Kinderen eten op Allerzielen chocolade in de vorm van lijkwagens, rouwkransen van suiker, en schedels en lijkkisten van snoep. Hoe vreselijk deprimerend dit allemaal mag klinken is Allerzielen een zeer vrolijke festiviteit in Mexico.

Allerzielen in Italië

In Italië vieren ze “Il Giorno dei Morti” door de dag te starten met een plechtige requiem voor de dode. De klokken in de kerken worden geluid en de mensen versieren het graf van overleden familieleden met bloemen en kaarsen. Maar deze dag is in Italië niet enkel een ernstige plechtigheid. In Sicilië laten de kinderen die bidden voor de zielen van de overledenen hun schoenen buiten. Deze schoenen worden daarna gevuld met geschenken. In Rome is het zelfs zo dat heel wat koppels Allerzielen gebruiken om hun verloving aan te kondigen. Op die dag stuurt de man de verlovingsring naar zijn verloofde in een kleine witte doos. De ring wordt dan verpakt in een ovalen container die gevuld is met de “fave dei morti” (de bonen van de doden), een soort cookie.In het openbaar leven

Allerzielen is een feestdag in landen zoals:

  • Angola,
  • België (overheidsdiensten),
  • Bolivia,
  • Brazilië,
  • Ecuador,
  • Haïti,
  • Mexico
  • Uruguay.

Er bestaan nog andere streken waar Allerzielen een feestdag is, maar dat is dan meestal niet op landelijk niveau bepaald.

Heel wat landen vieren Allerzielen zonder dat het daarom een publieke feestdag is. Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn een aantal voorbeelden.

Wanneer is het Allerzielen en waarom?

Allerzielen werd voor het eerst gevierd in een klooster in Cluny in 993. Deze feestdag begon zicht snel te verpspreiden bij de christenen. Mensen hielden al lang ceremonies en festiviteiten voor de doden voor het christendom dat deed. Het was weliswaar Saint Odilo, de abt van Cluny, die in de 10e eeuw voorstelde om de dag na Allerheiligen te gebruiken om alle andere zielen te herdenken, vooral de zielen die vast zaten in het vagevuur. Vandaag wordt op Allerheiligen de ziel van de overledenen herdacht.

Symbolen van Allerzielen

De schedel, die het symbool is van de dood, wordt gebruikt als symbool voor Allerzielen door heel wat verschillende